Uravalmennus selkiytti tulevaisuudenkuvaa

Riston tarina

Uravalmennus haastattelu

 

Olen Risto Polojärvi, ohjelmistoalan freelancer ja olen ollut Vapun uravalmennuksessa. Hakeuduin uravalmennukseen, sillä minulla oli ollut pitkä ura ulkomailla sekä Suomessa. Tein konsultointia ja freelancer-hommia, joissa oli omat hyvät ja huonot puolensa. Työkenttäni oli hyvin hajanainen ja pirstaleinen, joten tarvitsin jonkun, jonka kanssa käsitellä sitä ja fokusoida. Halusin, että tekemiseni saadaan selkiytettyä ja selvitettyä, mikä se minun juttuni tulevaisuudessa on.

”Osallistuin uravalmennukseen, sillä tarvitsin: Mikä minusta tulee isona? -tyyppistä pohdintaa.”

Ajattelin, että uravalmennuksessa käytäisiin läpi jokin ammatillinen taito. Mitä minulta löytyy ja mitä minulta ei löydy ja uravalmentaja ehdottaisi sen perusteella jotain kurssia, minkä käydä. Ajattelin, että uravalmennus on tiettyihin taitoihin liittyvää couchausta. Uravalmennus oli kuitenkin enemmän keskustelevaa. Pohdimme yhdessä asioita Vapun kanssa ja hän esitti kysymyksiä. Esitehtävät, mitkä piti tehdä ennen tapaamisia, olivat todella hyviä. Niissä pääsi itse jäsentämään omia ajatuksia.

Suuri saavutus oli se, että edes aloitin uravalmennuksen. Sitä aikoo vain aloittaa, mutta miettii, että tekee sen joko huomenna tai ensi viikolla. Onneksi aloitin uravalmennuksen ja sain oman projektin liikkeelle. Uravalmennusta voi verrata punttisalille menemiseen. Salilla on sata eri laitetta, joita käy kokeilemassa mutta ei tule hiki. Joku tulee coachaamaan ja ehdottaa aloittaa parista laitteesta. Sitten vedetään pää märkänä. Uravalmentaja neuvoo, mikä on olennaisinta aloittaa ja mitä juttua kehittää.

Oman työhistorian tutkiminen uravalmennuksessa toi hyviä muistoja. Oman historian kertaaminen ja tutkiminen toi esille ajatuksia siitä, mitä haluaa tehdä tulevaisuudessa. Tuli selkeäksi, mitkä jutut olivat olleet hienoja ja tulevaisuudessa haluaisi päästä käsiksi niihin samanlaisiin asioihin. Uravalmennuksessa huomasi, että kuunteleminen on todella tärkeää. Jos joku on hukassa, eikä ole selkeää kuvaa urastaan, pitää päästä kertomaan siitä. Vappu kuunteli paljon ja sen perusteella hän pystyi antamaan oleellisia ohjeita, joiden avulla pystyi selvittämään omaa agendaa. Verrattuna kehityskeskusteluun, jossa on tietty runko mitä käydään läpi, uravalmennuksessa käydään koko paletti läpi eri tavoilla ja laajemmin.

Uravalmennus sopii kaikille. Etenkin itseni kaltaisille tapauksille. Ihmisille, joilla on hukassa tähtäys siihen, mihin mennään. Niille, jotka miettivät, mikä on se minun juttuni. Silloin kannattaa ottaa uravalmennusta ja keskustella uravalmentajan kanssa. Ammattimainen ihminen pystyy hieman ohjaamaan oikeaan suuntaan. Uravalmennuksen jälkeen tein henkilöbrändäystä enemmän. Muutin omaa fokustani hieman ja etsin erityisesti sitä, mitä haluan tehdä. Minkälaisessa ympäristössä ja minkälaisten ihmisten kanssa haluaisin tehdä töitä. Aloin visioimaan omaa työuraa ja nyt katson, miten se alkaa rakentumaan.

”Uravalmennus Vapun kanssa on ollut todella mahtavaa. Notarecilla on rento, mutta tekemisen meininki ja olen ollut todella tyytyväinen.”

 

Risto Polojärvi

13.05.2020

Oulu

 

Tarvitsetko selkiytystä omalle urallesi? Varaa aika Vapun kanssa ja kysy lisää!

 

Vappu Kassinen Notarec

Varaa vartin keskustelu

Tai ota suoraan yhteyttä:

+358 400 656 784
vappu@notarec.fi