Uravalmennuksessa näkemys ammatillisesta identiteetistä laajeni

Raunin tarina

Raunin haastattelu uravalmennuksesta

Olen Rauni Lohilahti, kuvataiteileva hoitotyön opettaja. Viime vuodet ovat menneet kotiympyröissä ja olen pikkuhiljaa aloitellut työhön paluuta. Kaipasin uutta suuntaa uralleni, joten onneksi voitin Vapun LinkedInissa olleen arvonnan. Me olemme pitäneet muutaman valmennuskerran ja olen tykännyt uravalmennuksesta paljon.

”Kaipasin asiantuntevaa näkökulmaa, sillä tiesin että yksin omassa pirtissä mietiskely ei veisi yhtä pitkälle kuin ammatillinen keskustelu ammattilaisen kanssa.”

Ajattelin, että uravalmennus ei kosketa minua, sillä tiedän kuka olen ja mikä on päämääräni. Huomasin kuitenkin, että uravalmennuksesta voisi saada uusia näkökulmia ja se veisi omaa työnhakuani eteenpäin. Vapun valmennus osui hyvään saumaan ja sen avulla sain kiteytettyä oman osaamiseni sekä tarkennettua tavoitteeni. Uravalmennus siis selkiytti tulevaisuudenunelmani. Uravalmennus myös laajensi omaa ajatteluani. Olen aina ollut töissä ulkopuolisella taholla, mutta Vappu sytytti minussa ajatuksen lähteä tuottaman omaa ideaani yrityslähtöisesti. Ennen ajattelin, että haen terveystiedon opettajan töitä, mutta uravalmennus sai minut ajattelemaan myös muita vaihtoehtoja ja polkuja. Mietimme yhdessä toimivaa verkostoa, joka tuottaisi mahdollisia tai potentiaalisia työtarjouksia.

Sain uravalmennuksesta selkärankaa ja käsitykseni ammatillisesta identiteetistäni laajentui. Rohkaistuin ajattelemaan mitä se voisi olla. Vappu osasi kysyä oikeita tarkentavia kysymyksiä sekä lukea rivien välistä, jotta saisin kirkastettua omaa ideaani. Koin, että tulin kuulluksi uravalmennuksessa. Valmennuksen aikana minulle tuli tarve työstää enemmän omaa ideaani, joten sain lisätehtäviä Vapulta. Pidin niistä erittäin paljon ja tunsin, että pääsin niiden avulla vielä lähemmäksi sipulin ydintä, eli sitä omaa tulevaisuudenunelmaani.

Vappu on uravalmentajana positiivinen sparraaja. Hän osaa tarttua kysymyksiin mitä valmennettava ei itse huomaa. Vappu kyseenalaistaa tiettyjä asioita, jotta oma ajattelu kehittyisi. Hänen kanssaan syntyi ammattimainen vuorovaikutus ja hän kohtasi minut yksilönä siinä elämäntilanteessa kuin olen. Vappu ei arvottanut tilannettani omien arvojen kautta, vaan hän otti minun arvoni ja elämäntilanteeni huomioon. Vallitsevan tilanteen takia, uravalmennus toteutettiin etänä ja se toimi todella hyvin. Meille syntyi aito keskustelu puhelimen välityksellä. Uravalmennus tuki omaa ajattelua työnhaun prosessista. Näin työnhaun omasta näkökulmastani, mutta Vapulla oli paljon laajempi ammatimainen näkemys siitä ja hän osasi tönäistä minua oikeaan suuntaan.

”Työnhaku on usein monia tunteita esiin nostattava, joten siinä tarvitsee joltain positiivista sparrausta ja Vappu oli todella hyvä siinä.”

Suosittelen uravalmennusta uranvaihtajille ja ihmisille, joilla on ollut taukoa työelämästä. Ihmisille, joilla opinnot ovat loppuneet ja heidän tarvitsee päästä työelämään kiinni. Myös ihmisille, jotka kaipaavat työtä, joka olisi lähempänä heidän omaa identiteettiään. Näissä tilanteissa on hyvä olla keskustelija, joka vie lähemmäs omaa päämäärää. Ammatillinen keskustelu tuottaa enemmän kuin itsekseen pohdiskelu.

Työnhaussa olen yhä matkalla ja satamaan ei ole vielä käännytty. Uravalmennuksen seurauksena tavoittelen itseni kaltaista uraa, mikä on kuvataiteen tuomista hoitotyökentälle. Näkyni on se, että taiteen sekä kulttuurin keinoin pystytään lisäämään työhyvinvointia ja ihmisten voimaantumista. Hoitotyön taiteistaminen on sitä, mitä haluan tehdä jatkossa.

 

Rauni Lohilahti

19.05.2020

Oulu

 

Haluaisitko uravalmentajan apua urahaaveidesi selkiyttämiseen?
Varaa keskustelu Vapun kanssa ja kysy lisää!

 

Vappu Kassinen Notarec

Varaa vartin keskustelu

Tai ota suoraan yhteyttä:

+358 400 656 784
vappu@notarec.fi