Provella on poikkeuksellisen tyytyväinen henkilöstö – Notarec auttoi selvittämään, miksi

Ohjelmistotestauksen asiantuntijayritys Prove ei tuijota rekrytoitavien cv:itä vaan rekrytoi ja kouluttaa omassa Akatemiassaan tulevaisuuden testausgurut. Resepti on onnistunut: Notarecin mittaama työtyytyväisyys on poikkeuksellisen korkealla tasolla, ja siellä se halutaan myös pitää.

Provella työntekijöitä ei juuri kaitseta. Jos asiakkaalla ei ole toiveita työnteon kellonajoista, sellaisia ei ole esihenkilöilläkään.

”Tärkeintä on, että työt tulee tehtyä”, kertoo Proven TestGuru Jarkko Tauriainen. ”Sillä, missä, milloin ja millä tavalla ne tehdään, ei ole merkitystä.”

Vapaus ulottuu koko organisaatioon. Tauriainen kuvailee johtamiskulttuuria ”flätiksi”, eli ketään ei käsketä ja kaikkia kuunnellaan tittelistä riippumatta. Jos jollakulla on esittää entistä parempia toimintatapoja tai esitellä entisiä parempia työkaluja, kaikkea ollaan valmiita kokeilemaan. Pikaviestintäohjelma Slackissa on oma kanava palautteille, kysymyksille ja kehitysideoille.

Flätti kulttuuri ei tarkoita, että kaikesta on selvittävä yksin eikä johtoa ole. Tauriainen vakuuttaa kaikkien tietävän, että keneltä tahansa viralliseen johtoportaaseen kuuluvalta saa koska tahansa pyytää apua ja tukea, jos epävarma olo iskee. Toimitusjohtajan kalenterista voi käydä varaamassa itselleen sopivan keskustelusession, jos haluaa jutella vaikkapa työhyvinvoinnista tai esittää ajatuksiaan kahden kesken.

 

”Yhdessä ajetaan asioiden paremmin tekemistä”

 

Vapauden ja vastuun suhde on ollut onnistunut myös työntekijöiden mielestä. Notarec on auttanut Provea ymmärtämään, mistä provelaisten poikkeuksellinen sitoutuneisuus kumpuaa Siqniä työkalunaan käyttäen. Tulosten analysoinnin ja purun hoiti Notarec, ja kysely toteutettiin samankaltaisena vuosina 2020 ja 2021.

Nousua oli niin kokonaistyytyväisyydessä, merkityksellisten asioiden toteumassa eli niin kutsutussa liekki-indeksissä ja eNPS-suositteluindeksissä, joka mittaa sitä, kuinka todennäköisesti työntekijä suosittelisi työpaikkaansa ystävälle tai kollegalle.

Lisäksi työntekijät ovat kehuneet juuri edistyksellistä työkulttuuria ja sitä, ettei tekemisistä raportoida ”ylemmälle tyypille” vaan suoraan asiakkaille.

”Jos joku asia on paska, niin se on paska, ja sen voi sanoa. Yhdessä ajetaan asioiden paremmin tekemistä”, Provelta kerrotaan.

Provelle työntekijöiden tyytyväisyys on ylpeydenaihe muttei itsestäänselvyys. Tauriainen painottaa, että aina on varaa parantaa. Ohjelmistoalalla ei voi jäädä aloilleen, vaan esimerkiksi jatkuva kouluttautuminen ja uusien työkalujen omaksuminen on tärkeää.

”Korvat täytyy pitää auki ja kuunnella työntekijöitä koko ajan. Parannusehdotuksia tulee ihan toimistoviihtyvyydenkin kannalta vähintään kerran kuukaudessa.”

 

Osaajat ovat itse koulutettuja

 

Poikkeuksellisen Provesta tekee sekin, että yritys rekrytoi valmiiden ammattilaisten lisäksi potentiaalia, josta koulutetaan osaajia Akatemia-mallilla. Akatemiaa vetävä Tauriainen kertoo, että ratkaisun taustalla yhdistyvät tavoitteet sitouttaa työntekijöitä ja varmistaa, että he hallitsevat tehokkaimmat toimintatavat ja uusimmat työvälineet.

”Lisäksi vastavalmistuneilla voi olla vaikeuksia löytää ensimmäistä työpaikkaa, kun monet vaativat aina viiden vuoden kokemuksen”, hän sanoo. ”Me haluamme auttaa nuoria pääsemään työelämään.”

Rekrytoitavien ei kuitenkaan tarvitse olla nuoria, vaan joukossa on tähänkin asti ollut muun muassa alanvaihtajia. Koska testausalaa ei juurikaan kouluissa edes opeteta, työntekijöillä ei ole painetta olla heti aloittaessaan valmiita osaajia. Se on myös Proven etu: näin tekijät eivät ole vielä ehtineet antaa tapojen juurtua.

Rekrytointi on monivaiheinen ja siihen kuuluu harjoituksia ja testejä. Tauriainen sanoo, ettei ansioluetteloita tai koulutodistuksia juuri katsella, vaan työhaastatteluissa selvitetään, miten kukakin osaa toimia työyhteisössä ja monenlaisten asiakkaiden kanssa.

 

Työntekijäkokemus = asiakaskokemus

 

Tyytyväisillä työntekijöillä ei tokikaan tee mitään, jos työn jälki ei kelpaa asiakkaille. Tauriainen kertoo, että asiakastyytyväisyyden mittaaminen ja jatkuva parantaminen ovat vahvasti mukana päivittäisessä tekemisessä.

”Tähän asti se on ollut huippuluokkaa”, hän sanoo. ”Osaltaan se varmasti myös edelleen boostaa työntekijöidenkin tyytyväisyyttä.”

Sama näkemys on myös Notarecilla. Notarecin yrittäjä Sofia Järnström huomauttaa, että työntekijäkokemus on monesti yhtä kuin asiakaskokemus – usein työntekijän oma kokemus välittyy asiakkaallekin. Siksi kumpaakin on syytä seurata aktiivisesti ja reagoida muutoksiin vikkelästi. Hänestä Prove on tästä hyvä esimerkki: kun tyytyväisyys on korkealla tasolla, syyt on selvitetty ja sitten vahvistettu olemassa olevaa hyvää ja parannettu sitä, mitä parantaa voi.

Järnström korostaa, että työntekijäkokemuksen systemaattinen mittaaminen, johtaminen ja kehittäminen tuo yritykselle kilpailuetua. ”Siitä on syytä jokaisen liiketoiminnan vetäjän olla kiinnostunut, oli esihenkilövastuuta tai ei.”

Haluatko sparrailla työntekijäkokemukseen liittyen?

Olethan yhteyksissä Kaisaan

kaisa@notarec.fi
+358 50 4335138