Yhdessä olemme enemmän - havaintoja kasvavan yrityksen yrityskulttuurista

Lukuaika 3 minuuttia

 

En ole kovinkaan hyvä kirjoittamaan teoreettisia tekstejä. Sen sijaan loistan arjen ja elämän havainnoissa. Siksi tämäkin teksti pohjautuu niihin ja muutaman viisaamman kirjoittajan toteamuksiin. Halusin jakaa teille siitä, miten olen Notarecin lyhyen kasvuhistorian aikana tehnyt havaintoja oman yrityskulttuurimme kehityksestä.

Olemme kasvaneet lyhyen ajan sisällä yhden naisen yrityksestä neljän ja kohta seitsemän osaajan joukoksi. Jokainen uusi työntekijä on tuonut mukanaan uusia taitoja ja oman persoonallisuutensa työyhteisöön. Silti koen, että yhteisömme ja yrityksemme on enemmän kuin kaikkien työntekijöidensä summa. Olemme tarkoituksella ja intuitiolla onnistuneet rekrytoinneissa. Lisäksi koen, että meillä on onnistuttu myös avoimen, innovatiivisen ja innostuneen työyhteisön luomisessa, jossa osaamista jaetaan sekä onnistumisia juhlitaan yhdessä. Ja koska kaikki ei aina mene putkeen, niin virheitäkin saa tehdä.

Avaintekijöinä tähän on ollut mielestäni se kulttuuri, jollaista olemme halunneet luoda. Asia oli ensin perustajamme Sofian sydämessä yritystoimintaa aloittaessa – luoda yritys, jossa työntekijöiden luottamus ja kunnioitus on keskiössä. Työntekijöiden mukaantulon myötä kulttuuri muokkautui meidän kaikkien näköiseksi, mutta nojaa edelleen arvoihimme, rehellisyyteen, avoimuuteen ja luottamukseen, sisäisesti sekä myös ulospäin.

Yrityskulttuuriamme pohtiessani palasin Panu Luukan ”Yrityskulttuuri on kuningas” -kirjaan ja siellä hänen listaamaansa ”kulttuuri” sanan alkuperään. Sana on latinan kielestä ja tarkoitti alun perin ihmisen hengen viljelyä. Minulle se oli valtava oivallus, koska tajusin, että yrityksen sisäinen tekeminen on nimenomaisesti se maaperä ja kasvu, johon ihmisen osaamisen siemenet sirotellaan. Ja viljelyn taito (kastelu, lannoitus jne.) vaikuttavat satoon. Eli siemen voi olla sama, mutta maaperästä ja viljelijästä riippuen sato on ihan erilainen.

”Mikä meidän tavassamme viljellä porukan henkeä on sitten onnistunutta? Yksi osa-alue on ymmärrys siitä, että tarvitsemme toisiamme.”

Kliseisesti elämme todeksi tätä ”Yhdessä olemme enemmän” -fraasia päivittäin. Kukaan ei ole kaikkitietävä ja tunnistamme rehellisesti omat vahvuutemme ja opimme koko ajan toisiltamme. Meillä on hyvin usein tapana ottaa ainakin yhden työkaverin kanssa sparraussessio, jos olemme tukossa jonkin idean jalostamisen kanssa. Tämä blogitekstikin syntyi yhteisen 15 minuutin aivoriihen jälkeen.

Luottamuksen ilmapiirissä uskallamme puhua myös suoraan, tunteistakin. Monta kertaa muistan kertoneeni myös negatiivista tunteista. ”Väsyttää”, ”pelottaa”, ”harmittaa”. Puhumme myös hyvin suoraan asioista ja saatamme sanoa toistemme ideoille ”ei”. Silti se ei ole pois kunnioituksesta vaan on osa avoimuutta. Koskaan en myöskään mieti puhutaanko minusta muuta kuin hyvää selän takana.

Olemme saaneet myös kokeilla rohkeasti uutta. Uravalmentajasta on kuoriutunut upea myyjä. Rekrytoinnin ammattilainen on sukeltanut Employer Brandingin maailmaan intohimolla. Myös strategistin hattua on allekirjoittanut muutaman viikon ajan päässään pitänyt. Toki yrityksen koko mahdollistaa myös tällaisen joustavan roolijaon. Mutta kunnioituksen ja luottamuksen kulttuuri voi olla myös isossa organisaatiossa, joka edesauttaa ihmisten rohkeutta tuoda omat talenttinsa pöytään ja luoda uutta yhdessä.

Lopuksi emme ole myöskään unohtaneet kurkistaa kuplan ulkopuolelle välillä ja kysyä miten maailma asiakkaiden ja yhteistyökumppanien suunnalla makaa. Heitäkin haluamme lähestyä samalla teemalla: antaessaan saa. Jo useamman sidosryhmään kuuluvan kanssa olemme pitäneet aamupala- ja jäätelötreffejä, vapaamuotoisen keskustelun merkeissä. Ja olemme viisastuneet paljon näissä keskusteluissa.

Mitä hyvästä yrityskulttuurista on sitten hyötyä bisneksen kannalta? Eli onko kyseessä vain fiilishöttö ja ajatuksena, että kaikilla on kiva tulla töihin?

”Sitoutunut työntekijä antaa itsestään aina enemmän. Hän lahjoittaa intohimonsa ja luovuutensa.”

Hän tekee hommansa erinomaisuudella, vaikka kukaan ei olisi katsomassa. Työntekijän taidot ja ajan voit ostaa rahalla, mutta nämä kaksi sinun täytyy työnantajana ansaita. Miten intohimo ja luovuus kukkii teidän yrityksessänne?

 

11.6.2020

Kirjoittanut:

Sinikka Korkea-Aho Notarec

Sinikka Korkea-aho
Rekrytointi, suorahaku & HR-palvelut

 

 

Muita blogiartikkeleita


0 Kohdetta