Rekrytoijan tärkeimpiä taitoja

Lukuaika 2 minuuttia

Takanani on kohta viisi kuukautta harjoittelua Notarecilla, jossa olen päässyt oppimaan modernia rekrytointia. Rekrytoimisesta minulla ei ollut aiempaa kokemusta ja hyppäsin kohti uutta myös monessa muussakin mielessä; työnkuvani sisältää suorahakua IT-alan asiakkaillemme konsultin roolissa, mikä tarkoitti kolmea minulle käytännössä melko tuntematonta asiaa – suorahaku, IT-ala ja konsultointi. Sanomattakin selvää, että käteen on jäänyt rutkasti oppeja ja koitinkin kiteyttää tämän työn tärkeimmät opit ja oivallukset muutamaan ydinkohtaan:

 

  • Tämä on varmastikin monelle itsestäänselvyys: rekrytoinnin/suorahaun tärkein työkalu on LinkedIn. Tunnustetaan – LinkedInin käytön aloitin vasta viime kesänä, sillä jostain syystä koin sen hyödylliseksi vasta siinä vaiheessa, kun olen OIKEA asiantuntija. Nyt ensimmäisessä asiantuntijaroolissa oli sen käyttöönotto viimeistäänkin ajankohtaista. Aika pian ymmärsin, miksi rekrytoijalle LinkedInin käyttö on välttämätöntä ja työnhakijanakin sen käytöstä hyötyy valtavasti. Kokemukseni mukaan varsinkin IT-alalla tekijöiden keskuudessa on enemmänkin sääntö kuin poikkeus olla linkkarissa. Ja rekrytoijan tulee olla siellä, missä potentiaaliset työntekijätkin ovat. Lisäksi verkostoituminen IT-alan, HR:n ja muidenkin alojen toimijoiden kanssa auttaa pysymään mukana keskustelussa, mitä yritysmaailmassa tapahtuu ja mitkä aiheet ovat juuri nyt ajankohtaisia.

 

  • Rekrytointi on aika pitkälle sitä, että saa pidettyä monia lankoja käsissään yhtä aikaa. Siispä aikatauluta, organisoi ja laita ihan kaikki muistiin. Turha edes yrittää muistaa kaikki keskusteluja, yksityiskohtia ja päivämääriä, sillä uutta päivitystä tilanteisiin tulee jatkuvasti ja koko ajan. Asioiden organisointi selkeyttää omaa työtä sekä auttaa viestimään niin asiakkaan ja kandien suuntaan, missä mennään. Myös omiin sisäisiin järjestelmiin muistijäljen jättäminen auttaa muita organisaatiossa toimijoita pysymään kärryillä, mitä on tapahtunut ja milloinkin.

 

  • Kommunikoi, kommunikoi ja kommunikoi. Tämä on varmastikin jokaisen rekrytointikonsultin tärkein oppi ja ominaisuus, koska konsulttina olet vastuussa kahden toimijan (kandidaatin ja asiakkaan) viestin kulusta. Tämäkään ei pelkästään riitä, vaan kommunikoida tulee myös sisäisesti oman yrityksen sisällä. Tämä on meillä tapahtunut niin palavereiden, järjestelmien (kts. edellinen) kuin arkisen keskustelunkin kautta.

 

  • Tekemällä oppii, varsinkin IT-rekrytoinnissa. Tähän pystyy varmasti samaistumaan jokainen, joka rekrytoi toimialalle, josta ei etukäteen tiedä paljoa. Tiettyyn pisteeseen saakka IT-alan sanastoa ja toimialaa voi opiskella, mutta lopullisen käsityksen kaikesta saa yksinkertaisesti vain tekemällä. Käytännössä tämä tarkoittaa siis käymällä keskusteluja kandidaattien kanssa sekä kuuntelemalla kollegoita ja koittaa imeä kaikki se tieto, mikä eteen tulee. Varsinkin alussa tämä kaikki vaati rohkeutta ja uskallusta hypätä syvään päätyyn, mutta lopulta se räpiköiminen muuttui keskustelu keskustelulta jo ainakin vähän sulavammaksi uimiseksi teknologiatermistön viidakossa.

 

Monella on varmasti jonkinlainen kuva rekrytoijan työstä ja niin oli minullakin etukäteen. Monet edellä mainituista kohdista kuulostavat varmasti jollain tavalla itsestään selvyyksiltä, mutta nämäkin opit konkretisoituvat oikeasti vasta, kun rekrytointia alkoi tekemään käytännössä. Kliseisesti joka päivä on oppinut jotain uutta, eikä uuden oppiminen lopu varmastikaan tällä alalla ikinä.

Notarecilla toisen harjoittelun suorittaneen Veeran kokemuksia pääsee lukemaan hänen kirjoittamastaan julkaisusta: Harjoittelijan opit asiantuntijamyynnistä.

 

Kirjoittanut:

Jenna-Juulia Notarec mustavalkoinen kuva

Jenna-Juulia Törmänen
Jenna suoritti harjoittelun IT-rekrytoinnin parissa

LinkedIn kuvake Jennan LinkedIn profiili

 

Muita blogiartikkeleita


0 Kohdetta