Kuormittaako työsi? Näin jaksat paremmin töissä sekä lomalla

Mitä tehdä, jos töiden teko tökkii ja kuormitus kasvaa? Ratkaisukeskeisenä työnohjaajana ja valmentajana pitkään viihtynyt Vappu Kassinen kertoo vinkit, miten lukea signaaleita omasta jaksamisestaan sekä miten valmistautua lomaan ja myöhemmin lomaltapaluuseen.

Kun heräilet aamulla tulevaan työpäivään, kannattaa aamukahvin puruja annostellessasi kuulostella, miltä sinusta sillä hetkellä tuntuu. Mikä on vireystilasi? Tuntuuko, että olet lentoon lähdössä ja jopa kahvinlaittoon on hieman vaikea keskittyä? Vai onko olosi levollinen ja innokas tulevasta päivästä?  

 

Kun olet päässyt tunteen äärelle, mieti tämän jälkeen asteikolla yhdestä kymppiin, kuinka paljon sinulla on antaa tälle päivälle. Skannaa niin sanotusti itsesi. Jos viimeiset päivät ovat olleet intensiivisiä ja keskittyminen on hankalaa, suosittelisin kuorman keventämistä sille päivälle: ehkäpä raivaamaan kalenteria rauhalliselle työlle, sopimaan tapaamisia kollegoiden kanssa ja pitämään useamman lyhyen tauon työtehtävien välissä. Jos taas vireystila on hyvä ja motivoitunut aamulla, kannattaa tällöin panostaa keskittymistä ja luovuutta vaativiin työtehtäviin. 

 

”Kukaan meistä ei ole kone.” 

 

Itsensä kuunteleminen on jaksamisen kannalta tärkeää. Nykypäivänä monen työtehtävässä kuormitus on hyvin vaihtelevaa. Voi olla, että sopivaa tekemisen tasoa ei oikein osata käsitellä henkilökohtaisella, muttei myöskään aina esihenkilötasolla. Onkin siis äärimmäisen tärkeää, että jokainen meistä oppisi sanoittamaan, jos työtaakka käy itselle liian raskaaksi ja töiden jälkeen ei pääse palautumaan. Kukaan meistä ei ole kone.  

 

Työpaikalla pitäisi olla mahdollista puhua vaikeistakin asioista ääneen. Onko ilmapiiri turvallinen tällaiselle keskustelulle? Eri työyhteisöihin jalkautetuissa valmennuksissa olen pyrkinyt herättelemään työntekijöitä ja esihenkilöitä yhteisten keskusteluiden avulla siihen, millainen kuormitus on vielä hyvää, miten omaa ajankäyttöä voisi hallita tehokkaammin, miten työtä pääsisi ohjaamaan entistä paremmin ja millä keinoin palautuminen onnistuu. Yhteisten pohdintojen taustalla on myös tarkoitus opettaa työyhteisöä keskustelemaan ja sanoittamaan omia tunteitaan rohkeammin.  

 

Olen lisäksi pistänyt merkille, että niinkin tärkeä kysymys esitettynä työkaverille kuin ”mitä kuuluu”, voi parantaa työyhteisön vointia parempaan ja avoimempaan suuntaan. Jos esimerkiksi huomaat, että työkaverilla on hieman mieli maassa tai hän on hiljaisempi mitä tavallisesti, lähesty häntä ja kysy rohkeasti kuulumisia. Vietämme kuitenkin suuren osan ajastamme työpaikoillamme, joten usein työkaverit saattavat huomata ensimmäisenä, jos jollakin painaa jokin asia mieltä. Toisten huomioon ottaminen on askel kohti parempaa työilmapiiriä.  

 

”Kuuntele itseäsi, ole armollinen, toteuta pieniäkin haaveita arjessa ja lomassa.”  

 

Hyvän ja avoimen työyhteisön lisäksi kuormituksen vähentämiseen voi vaikuttaa myös irrottautuminen töistä. Monen meistä tavoitteena on ladata akkuja niin viikonloppuisin kuin muutaman viikon lomalla, mutta mitä tehdä, jos väsymys iskee siitä huolimatta? Ennen kuin asetat automaattisen lomaviestin sähköpostiisi, vinkkivitoseni on järjestää tarpeeksi aikaa työtehtävien läpikäyntiin ja järjestelyyn loman jälkeiselle ajalle. Kun vihdoin pääset sulkemaan Teamsin ja sähköpostit, mieti myös, mitä asioita tarvitset ja haluat tehdä juuri sillä hetkellä. Onko se kenties oman ajan ottaminen mökillä kalansavustuksen ja saunomisen parissa? Tai koiran kanssa lenkkeily metsässä kiireisen perhearjen keskellä? Jos loman jälkeen tulee olo, että et ehtinyt tehdä asioita, jotka koet itsellesi ja arvoillesi tärkeiksi, voi tämä lisätä kuormitusta lomalta paluun jälkeen. Kannattaa siis olla hieman itsekäs siinä, mitä tulee omiin tarpeisiin liittyen. Sanoita toiveesi niin itseäsi kuin myös muita varten.  

 

Kun loma on ohi ja töihin paluun jälkeen väsymys ei kuitenkaan meinaa kaikota, kannattaa itselle esittää muutama kysymys: Onko unirytmini tasainen, miten ravintorikasta ruokaa syön, ulkoilenko tarpeeksi, huolestuttavatko jotkut kotiasiat? Kuormituksen ymmärtämisessä on äärimmäisen tärkeää tutkia kokonaisuutta. Jos töitä tulee tehtyä iltamyöhään, voisiko tehtäviä järjestellä uudelleen? Työnantajalle kannattaa myös ehdottaa, jos työkuormitukseen voisi tehdä väliaikaisen muutoksen niin, ettei joutuisi jäämään ulkopuolelle työyhteisöstä. Nimittäin rutiinit ja ympärillä oleva työyhteisö ovat meille tärkeämpiä kuin monesti edes tiedostamme.   

 

Kuuntele siis signaaleita herkällä korvalla. Jokaisella meillä on yksilöllinen taso työn tekemisessä. Ole itsellesi armollinen, toteuta arjessasi ja lomalla pieniäkin haaveita, jotka koet itsellesi tärkeiksi. Näillä pääset toivottavasti lempeästi alkuun kohti jaksavampaa ja tasapainoisempaa arkea.  

  

 

Kirjoittaja:   

Vappu Kassinen 

Partner & Advisor, Coaching & Recruitment 

vappu@notarec.fi 

Puh. +358 400 656 784 

 

Jätä yhteydenottopyyntö


No bullshit, no spam

Tilaa kuukausikirjeemme ja saat tuoreimmat henkilöstöjohtamisen ja rekrytoinnin näkemykset sähköpostiisi. Jaamme kirjeessämme vinkkejä, kannanottoja, tietoa ja ajankohtaisia ajatuksia, joista taatusti hyödyt.

Tilaa kuukausikirjeemme

Muita blogiartikkeleita


0 Kohdetta